Taiteilijaresidenssi?

Taitelijaresidenssi on taidemaailman yleinen toimintatapa jonka ideana on, että taiteilija työskentelee määrätyn ajanjakson tietyssä paikassa poissa kotoaan. Päästessään eroon arkisesta ympäristöstä velvoitteineen taiteilija voi rauhassa keskittyä esimerkiksi uuden teoksen kehittelyyn tai tuotantoon.

Residenssejä tarjotaan kaikilla taiteen aloilla ja taiteilijoiden lisäksi myös mm. tutkijoille ja taidekuraattoreille. Isäntänä voi toimia residenssitoimintaan erikoistunut organisaatio tai esimerkiksi taidemuseo, yliopisto, festivaali tai muu kulttuuriyhteisö. Residenssien talousmallit vaihtelevat. Pääsääntöisesti residenssin järjestäjä tarjoaa taiteilijalle työ- ja asuintilan ja usein myös työskentelystipendin. Residenssi voi olla taiteilijalle myös maksullinen, jolloin hän kustantaa oman matkansa ja ylöspitonsa lisäksi studion tai asunnon vuokran. Taiteilijat valitaan residensseihin joko hakemusten pohjalta tai suorilla kutsuilla.

Wikipedian mukaan residenssitoiminnan historia alkoi 1800-1900-lukujen vaihteen taitelijasiirtokunnista, jollainen toimi Pohjoismaissa mm. Skagenin rannikolla. Residenssien historia voidaan kuitenkin ulottaa kauemmaksi aikaan, jolloin ruhtinaat toimivat taitelijoiden mesenaatteina ja kutsuivat näitä hoviinsa työskentelemään. Taiteilijasiirtokuntien tavoin myös ruhtinaiden hovit olivat kansainvälisiä kohtaamispaikkoja, jotka loivat työskentelyn lisäksi puitteet myös taiteilijoiden keskinäiselle vuorovaikutukselle. Nykyisin vuorovaikutuksen kohteena voivat olla myös paikalliset ihmiset, ja Suomen eri kaupungeissa toimii lähiötaiteilijoita, joiden työ toteutuu yhteistyössä asukkaiden kanssa.

Taiteilijat lounastauolla Önningebyn taiteilijasiirtolassa 1886.
Taiteilijat lounastauolla Önningebyn taiteilijasiirtolassa 1886.

Globaalissa taidekentässä residenssit ovat olennainen osa taiteilijoiden kansainvälistä liikkuvuutta. Suomessa residenssejä tarjoavat useat tahot ympäri maata. Toimintaprofiililtaan laajin on HIAP (Helsinki International Artist-in-Residency Programme), jonka Suomenlinnassa ja Kaapelitehtaalla sijaitsevat studiot tarjoavat työtilaa mm. kuvataiteilijat, designerit ja kääntäjät Suomesta ja ulkomailta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s