Mediataide?

Mediataide on taideala, jossa media ja teknologia ovat taiteilijoiden työn välineenä tai aiheena. Mediataide on yläkäsite laajalle kentälle, jonka osa-alueita ovat mm. videotaide, äänitaide, nettitaide ja vuorovaikutteinen taide.

Mediataiteen historian katsotaan saaneen alkunsa 1960-luvun elektronisesta taiteesta. Taiteilijat kiinnostuivat tavoista, joilla sähköisten laitteiden toimintaa voitiin muokata uusien kuva- tai ääniefektien synnyttämiseksi, ja säveltäjät alkoivat käyttää tietokoneita musiikin luomiseen. Ohjelmoinnin ja erilaisten tunnistimien avulla voitiin luoda myös vuorovaikutteisia teoksia, jotka muunsivat muotoaan koodin tai vaikkapa ihmisen liikkeen myötä. Suomessa alan pioneereja on Erkki Kurenniemi, jonka nerokkaat robottiteokset ja vuorovaikutteiset soittimet tulivat laajemmin tunnetuiksi vasta 2000-luvulla.

Mediataiteen edelläkävijä Nam June Paikin tv-installaatio.
Mediataiteen edelläkävijä Nam June Paikin tv-installaatio.

Mediateoksia voivat toteuttaa taiteilijat kaikilta taiteen aloilta, ja teoksia voidaan esittää esimerkiksi videon, installaation tai performanssin muodossa. Videotaide on mediataiteen osa-alueista tullut yleisöille tutuksi, kun videoprojisoinnit ja -installaatiot ovat yleistyneet museoissa ja gallerioissa. Elokuvan tavoin videotaide hyödyntää audiovisuaalista mediaa, mutta videotaiteen toisin kerrotut tarinat, visuaaliset kokeilut ja havainnot ovat lähempänä kokeellista elokuvaa kuin perinteistä tarinaelokuvaa.

Teknologian kehittyessä mediataide uusiutuu jatkuvasti. Kun digitaalinen media, teknologia ja internet määrittävät nykyistä arkielämää monin tavoin, voi mediataiteen nähdä eräänlaisena kokeilulaboratoriona, jossa teknologialle luodaan uusia muotoja ja ilmaisukeinoja. Usein juuri taiteilijat ovat ensimmäisinä keksineet tekniikoille uusia käyttötapoja, jotka ovat tulleet osaksi arkea vasta vuosia myöhemmin. Taiteilijoiden näkökulma teknologiaan on kuitenkin usein kriittinen: he kyseenalaistavat vallitsevaa teknologiauskoa esittämällä vaihtoehtoisia ratkaisuja tai lyömällä uusimmat innovaatiot leikiksi.

Tuoreimpia mediataiteen suuntauksia ovat esimerkiksi taidetta, tiedettä, teknologiaa ja ekologiaa yhdistävä biotaide sekä laiterakentelusta ja hakkeroinnista kumpuava maker-kulttuuri. Kaupunkitilaan ja klubeille mediataide jalkautuu videoprojisointeina ja VJ-esityksinä. Mediataide on usein myös yhteisöllistä: ihmisten tasavertainen osallistuminen mediaan on alusta alkaen ollut monelle mediataiteilijalle tärkeä tavoite.

Suomessa toimii arviolta 300 mediataiteiljaa yksinomaan kuvataiteen piirissä ja heidän työtään tukee joukko yhdistyksiä, jotka tekevät yhteistyötä Suomen Mediataideverkosto ry:n puitteissa. Suomalainen mediataide on kansainvälisesti tunnettua, maailmalla palkittuja tekijöitä ovat mm. Eija-Liisa Ahtila ja Mika Taanila.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s