Anastasia Artemeva: Poikkeustila

Anastasia Artemeva on kotoisin Moskovasta ja asuu ja työskentelee nykyisin Helsingissä. Hänen erikoisalojaan ovat yhteisö- ja ympäristöteokset sekä työskentely vankien kanssa.

Kerro työstäsi Anastasia!

Olen työskennellyt erilaisten yhteisöjen kanssa muutettuani Irlannista Suomeen 2013. Vuoropuhelu ja ihmisten yhteen tuominen on kiinnostanut minua jo pitkään. Taiteellisessa työssäni yritän ymmärtää näkymättömän ja näkyvän suhdetta ja pohtia, mitä oikeudenmukaisuuden ja saavutettavuuden käsitteet merkitsevät käytännössä.

Artemeva photoMinulle keskeinen menetelmä on saattaa taiteen avulla vuoropuheluun kaksi erilaista ryhmää, jotka eivät yleensä kohtaa toisiaan. Ensi kerran käytimme menetelmää taiteilija Annika Niskasen kanssa Näkymättömät naapurit -projektissa, jossa Sörnäisten vangit ja vankilan lähistön asukkaat tekivät ja lähettivät toisilleen postikortteja. Ulkopuolisten suhde vankeuteen on teema jota tutkin edelleen, tätä osaa työstäni voi seurata prisonspace.org -sivuilla.

Mistä Poikkeustila-projektissa on kyse?

Poikkeustila-projektin aiheena on erityinen paikka, Maunulan Patterimäki, sen historia ja nykyisyys ihmisten kokemana. Projekti rakentaa vuoropuhelua Maunulan (varsinkin lähistöllä sijaitsevan Helander-kodin) asukkaiden sekä Kriminaalihuollon tukisäätiön asiakkaiden välille. Kriminaalihuollon tukisäätiö Krits on rangaistuksesta vapautuvia ja heidän läheisiään tukeva järjestö. Kritsin Maalinnoitus-hankkeessa avovangit kunnostavat 1. maailmansodan aikaisia linnoitusrakenteita pääkaupunkiseudulla – myös Patterimäellä.

Maalinnoitushanke on mielestäni loistava idea: se hoivaa kaupunkiympäristöämme ja vaikuttaa myönteisesti asiakkaiden voimavaroihin, ja olen onnellinen voidessani olla mukana taiteilijavieraana. Minua kiinnostaa myös taideprojektin avulla esitellä Maalinnoitus-hanketta ihmisille jotka eivät pääse fyysisesti paikalle, tai jotka kokevat rikoksesta tuomittujen elämän vieraaksi.

Mitä projektin osallistujat ja yleisöt saavat kokea?

Patterimäki on kiinnostava juuri siksi, ettei paikan historia ole erityisen hyvin tunnettu. Tarina kertoo, että linnoituksia rakentamassa oli kiinalaisia sotavankeja, jotka oli tuotu Siperiasta puolustamaan Venäjän keisarikuntaa saksalaisten hyökkäykseltä. Mitään taisteluja ei kuitenkaan käyty, eikä paikkaan liity sankaritarinoita. Patterimäki on siis tavallaan kuin valkokangas, johon voimme heijastaa ajatuksiamme suojautumisesta, rajoituksista ja identiteetistä.

Lopullisen muotonsa projekti saa osallistujien toiveiden ja kiinnostusten mukaan. Omat tai käsikirjoitetut tarinat ja historialliset faktat tuovat paikkaan kerronnallista ulottuvuutta. Performanssin tai ympäristötaiteen keinoin juoksuhaudoissa voidaan järjestää kuvitteellisia taisteluita tai luoda uusia rakenteita kunnostustyössä syntyneestä puumateriaalista. Tärkeintä kuitenkin on prosessi, jossa luomme jotain yhdessä ja käymme vuoropuhelua.

Anastasia Artemevan Poikkeustila-projekti toteutetaan Patterimäellä yhteistyössä KRITS Maalinnoitushankkeen ja Helander-kodin kanssa kesä-syyskuussa 2017.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s