Axel Straschnoy: Paluu utopiaan

Axel Straschnoy on argentiinalaissyntyinen taiteilija joka asuu Helsingissä. Työssään hän kartoittaa usein tieteen, teknologian, historian ja ympäristön teemoja.

Axel, kerro työstäsi!

Työskentelen koneiden kanssa tuottaen erilaisia visuaalisia esityksiä. Erityisesti minua kiinnostaa käyttää koneita väärin, laittaa ne toimimaan äärirajoilla ja tekemään asioita joihin niitä ei alunperin tarkoitettu.

Axel-Straschnoy-crop

Taustani on Buenos Airesin taidemaailmassa, jossa taiteen käsitteellisyys oli vahvaa. Toisaalta opettajani tulivat koulukunnasta, jossa muodot ja viimeistelty kädenjälki olivat tärkeää. Sen jälkeen olen tietenkin saanut vaikutteita Suomesta, jossa mediataiteella on vankka asema. Oma tekemistapani löytyy näiden kolmen maailman välistä.

Mistä Paluu utopiaan -projektissa on kyse?

Projekti sai alkunsa kun huomasin, miten vaikeaa itselleni on ajatella utooppisesti. Nykymaailmassa meidät ohjataan vaatimaan järkeenkäypiä asioita, luomaan järkeviä projekteja ja toimimaan aina selkeiden aikataulujen ja perustelujen puitteissa.

Minusta tuntuu että toisen maailmansodan jälkeen oli vallalla loputtoman toiveikas käsitys tulevaisuuden mahdollisuuksista, todennäköisesti vastareaktiona sodan tuomille kauhuille ja tuholle. Olen utelias näkemään, voisivatko tuona aikana kasvaneet ihmiset opettaa nuoremmille (ja koko yhteiskunnalle) villimpää unelmointia tulevaisuudesta.

Mitä projektin osallistujat saavat kokea?

Projekti toimii monella eri tasolla. Ensinnäkin se tuo yhteen kaksi sukupolvea, jotka yhteiskunnassamme usein elävät omissa lokeroissaan tapaamatta toisiaan – nuoret ja vanhat. Tämä kohtaaminen antaa suunnan ja sisällön projektille.

Toivon että palatessaan lapsuutensa tulevaisuuskuviin vanhemmat osallistujat pohtivat, miten nuo odotukset ovat toteutuneet – jos ovat.

Nuorten osallistujien toivon kuulevan vanhemmilta asioita, joista he eivät ennen ole kuulleetkaan ja jotka ehkä haastaa heidät ajattelemaan toisin. He pääsevät myös kokeilemaan videon ja 3D-printattujen esineiden tekemistä uudella tavalla. Uusien kokemusten ja ajatusten lisäksi he saavat mahdollisuuden esittää työnsä näyttelyssä.

Toivon, että projekti avaa näkökulmia siihen, miten yhteiskuntamme näkee tulevaisuuden.

Axel Straschnoyn Paluu utopiaan -projekti toteutetaan yhteistyössä Maunulan yhteiskoulun taiteen, median ja kulttuurin Strada-linjan sekä Saunabaarin kanssa. Toukokuussa alkavan ja elo-syyskuussa tuotettavan projektin tulokset esitellään näyttelyssä loppuvuodesta 2017.
Tule tapaamaan Axelia Saunabaarille 19.5. klo 12!
http://axel.straschnoy.com/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s