Steve Maher: Heavy Metal Detector

Steve Maher on irlantilaissyntyinen taiteilija, joka asuu Helsingissä. Haastattelussa hän kertoo Hevimetallinpaljastin-teoksensa taustoista. Katso myös projektin valokuva- ja videodokumentaatio!

Steve, kerro työstäsi taiteilijana!
Taiteilijana olen oppinut valmistamaan esineitä ja tutkimaan kulttuurin ideoita. Musiikki kiehtoo minua valtavasti – musiikin äänet, sen tuottama mielihyvä, ja erityisesti musiikin merkitys ihmisille. Musiikki kiinnostaa minua kulttuurin tuotteena, jonka ihmiset ovat luoneet ja joka samalla kertoo paljon tekijöistään.

Steve Maher
Steve Maher

Koska taiteeni tutkii musiikin ja ihmisyyden yhteyksiä, pyrin rakentamaan yhteistyötä musiikin tekijöiden ja yleisöjen kanssa. Kun saan uuden idean, otan usein yhteyttä muusikoihin ja idean työstö etenee siitä. Yhteistyön tulokset tulevat koettavaksi julkisessa tilassa. Mielestäni taidetta ei saisi piilottaa gallerioihin tai museoihin, vaan ihmisten pitäisi nähdä ja kuulla taidetta arkiympäristössään.

Tavoitteeni on ymmärtää, miksi musiikki on meille ihmisille niin läheistä, jotain niin konkreettisesti läsnäolevaa mutta samalla aineetonta. Etsiessäni vastausta tähän kysymykseen, toivon ymmärtäväni paremmin mitä on olla ihminen.

Mistä Hevimetallinpaljastin-teoksessa on kyse?
Hevimetallinpaljastin (Heavy Metal Detector) on projekti, jossa joukko tavallisia metallinpaljastimia on tuunattu niin, että ne metallia tunnistaessaan alkavat soittaa hevimetallimusiikkia.

Metallinpaljastimia käytetään kaupunkitapahtumissa, jotka järjestetään Maunulassa ja eri puolilla Helsinkiä paikoissa, joilla on historiallista tai arkeologista arvoa. Tapahtuman osallistujat saavat laitteen käyttöönsä ja voivat vapaasti vaeltaa alueella kuunnellen metalimusiikkia, joka pamahtaa kävelijän kuulokkeisiin aina kun metallinpala löytyy.

Projektin aiheena on Suomi ja suomalainen musiikki, jolla on pitkä, kunniakas ja monipuolinen historia. Viime aikoina Suomi on noussut maailmanmaineeseen hienon hevimetalli- ja hard rock -musiikkinsa ansiosta. Se oli minullekin tuttua jo ennen kuin muutin Irlannista Suomeen.

Hevimetalliin liittyy moninaisia alakulttuureita ja ulkopuoliselle musiikki voi tuntua jopa pelottavalta, koska se on usein teatraalista. Projektini pyrkii murtamaan hevimetalliin liittyviä ennakkoluuloja tuomalla sen monet äänet esiin uudella ja hauskalla tavalla.

Hevimetallinpaljastin-kävelyjen lähtöruutu näkyy maisemassa.
Hevimetallinpaljastin-kävelyjen lähtöpisteen tunnistaa maisemassa helposti!

Mitä projektin osallistujat ja yleisöt saavat kokea?
Projektin yleisö saa kokea Maunulan ja Helsingin uudella tavalla käyttäen metallinpaljastimia ja löytäen kaupungin maanalaisen, salaisen äänimaiseman.

Äänimaisemaan osallistuu yli 9 bändiä, jotka ovat valinneet tuotannostaan yhden kappaleen projektia varten. Musiikkikoosteella esiintyy fantastisia bändejä, kuten mm. Bloody Heathen, Nuclear Omnicide, Final Assault, Valonkantajat, Brainless People, Kausalgia, Albinö Rhino, Hundred Headless Horsemen ja Steel Jungle. He edustavat vain murto-osaa Helsingin monista hevimetalli- ja hard rock -bändeistä.

Steven kotisivu: www.stevemaher.net
Hevimetallinpaljastin-projektin kaupunkikävelyt järjestetään Maunulassa ja Helsingissä 6.-12.6.2016. Katso tapahtumatiedot ja varaa paikkasi täältä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s