Juli Reinartz: Candy Star

Juli Reinartz on berliiniläinen koreografi ja tanssija. Haastattelussa hän kertoo lapsille suunnatun työpajan ja Candy Star -esityksen taustoista. Katso myös valokuva- ja videodokumentaatio työpajasta ja esityksestä!

Juli, kerro työstäsi taiteilijana!
Taustani on tanssissa ja koreografiassa, työskentelen eniten teatterissa, usein teen myös paikkasidonnaisia teoksia. Uusimmissa teoksissani olen keskittynyt esiintyjän ja yleisön väliseen yhteistyöhön. Olen esimerkiksi ottanut mallia pop-konserteista löytääkseni keinoja lisätä tanssiesityksen aikana tapahtuvaa vuorovaikutusta.

Juli Reinartz
Juli Reinartz

Viime aikoina olen pohtinut, miten kehojamme käytetään ehtymättömänä aineellisena resurssina, ja miten koko elämämme ja elinvoimamme on nykyään valjastettu talous- ja yhteiskuntapolitiikan voimavaraksi. Joka puolella meitä ympäröi kuvia siitä, millaisia kehojemme pitäisi olla, mitä niiden pitäisi suorittaa ja miltä meidän pitäisi näyttää. Minua kiinnostaa, miten ihmiset selviävät tästä, ja miten aihetta pitäisi lähestyä taiteessa.

Mistä projektissasi on kyse?
Tanssityöpaja järjestetään keskellä tilaa, jonka ainoana valonlähteenä ovat projisoidut kuvat ja videot. Tilasta tulee käyttöliittymä digitaalisen kulttuurin visuaaliseen ympäristöön, ja projisoituja kuvia käytetään tanssin liikkeiden kehittämiseen. Näin tanssista tulee toimintaa, jonka avulla oma tie kuvamaiseman halki löytyy.

Tanssityöpaja on suunnattu 9-13 -vuotiaille. Työskentely nuorten ihmisten kanssa innostaa minua, ehkä siksi että heidän kehonsa ei ole vielä valmis, vaan jatkuvassa muutoksessa. Kuvien kopiointi, muokkaus ja seuraaminen on lasten arkea. Minkälaisia kuvia lapset valitsevat, mihin he ihastuvat ja mikä jää huomiotta? Mitä ovat ne kuvat, jotka toimivat tulevan kehomme rakennusaineina?

Työpajan aiheena on siis kuvien kyllästämän maiseman ja tanssin kohtaaminen. Erityisen tärkeää on kysyä, miten me aikuiset voisimme olla mukana neuvottelemassa lasten suhdetta kuviin. Miten kestämme sitä väkivaltaa, jota jokapäiväiset kuvat tekevät heidän keholleen? Minkälainen itsemääräämisoikeus heillä tulisi olla omaan kehoonsa?

CandyStar

Minkälaisen kokemuksen haluat tarjota osallistujille ja yleisöille?
Työpaja nuorten kanssa kestää reilun viikon, jonka aikana kehitämme yhdessä tapoja työskennellä videoprojisoinnin kanssa. Projisointiin tuleva media kehitetään rinnakkain osallistujien ideoiden pohjalta. Pajassa luotu koreografia sisältää sooloja, duettoja ja ryhmäosuuksia, joissa tapahtuu koottujen kuvien muuntelua, kopioimista, katselua, kuntelua, yhdistelemistä, kuviin maastoutumista ja niiltä piiloutumista.

Käytännön liikkumisen lisäksi pohdimme kuvien merkitystä nuorten arkipäivässä, miltä kuvat näyttävät ja miten ne vaikuttavat heidän tunteisiinsa. Toivon että harjoitusten ja keskustelun avulla nuoret saavat välineitä, joilla he saavat hallita kuvavirtaa ja saada siitä voimaa. Työpajan ja sen lopuksi järjestettävän esityksen tavoite on siis ottaa haltuun, voimaantua ja yllättyä.

Juli Reinartzin tanssi- ja mediatyöpaja Maunulan kirkolla ja Mediapajalla 1.-2.6. sekä 6.-10.6.2016. Candy Star -esitys Maunulan kirkolla 10.6. klo 18.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s