Kuoppala & Martin: Maunula-elokuva

Riikka Kuoppala ja Thomas Martin ovat suomalais-ranskalainen tekijäkaksikko. Haastattelussa he kertovat Maunula-elokuvaprojektinsa taustoista.

Riikka ja Thomas, kertokaa työstänne!
Riikka on suomalainen kuvataiteilija ja Thomas on ranskalainen sosio-antropologi. Riikka työskentelee pääasiallisesti liikkuvan kuvan parissa. Hän tekee myös yhteisötaidetta ja on aiemmin esimerkiksi järjestänyt Yhteiskunnallinen kokkikoulu -nimistä esityssarjaa, johon hän kutsui vieraita laittamaan ruokaa ja keskustelemaan yhteiskunnallisista aiheista yleisön edessä. Thomas taas on työskennellyt erilaisissa kansalaisjärjestöissä. Hän on esimerkiksi toteuttanut ekoturismiprojektin Beninissä yhdessä paikallisten asukkaiden kanssa ja tehnyt Pohjois-Ranskassa tutkimuksen köyhyysrajan alapuolella elävien ihmisten mahdollisuuksista terveydenhuoltoon, majoitukseen, ruoka-apuun ja kansalaisaloitteisiin.

Riikka Kuoppala ja Thomas Martin
Riikka Kuoppala ja Thomas Martin

Olemme molemmat kiinnostuneita työskentelystä erilaisten yhteisöjen kanssa. Tämä on ensimmäinen yhteinen projektimme ja odotamme sen toteuttamista innolla!

Mistä projektissanne on kyse?
Aiomme tehdä Maunulassa yhteisöllisen dokumenttielokuvan, jonka työnimenä on yksinkertaisesti Maunula. Elokuva tehdään yhteistyössä maunulalaisten alakoululaisten ja eläkeläisten kanssa. Elokuvassa haluamme keskittyä erityisesti kysymyksiin yhteisöllisyydestä ja paikallisdemokratiasta eli yhteisistä asioista päättämisestä osallistujien silmin nähtynä. Yritämme tuoda näkyville päätöksentekoprosesseja ja -mahdollisuuksia ja miettiä, miten mahdollisimman monen ääni voitaisiin saada kuuluviin.

Monet vanhemman sukupolven edustajat ovat olleet mukana kehittämässä Maunulaa ja nähneet, miten se on vuosien varrella muuttunut. Lapset puolestaan kokevat nykypäivän monikulttuurisen ympäristön arjessaan eri tavalla kuin aikuiset. Nämä kaksi ryhmää eivät useinkaan kohtaa vaihtaakseen ajatuksia. Tuomalla yhteen lasten ja eläkeläisten näkökulmat haluaisimme avata uusia, yllättäviä näkökulmia kaupunkisuunnitteluun. Yhteisöllisen työtavan tarkoituksena on saada aikaan kohtaamisia ja keskustelua nuorten ja ikääntyneempien välillä, ja kuvitella Maunulan tulevaisuus.

Maunula-otsikkokuva

Mitä osallistujat saavat kokea?
Etsimme elokuvaan kahden ikäisiä maunulalaisia: 10-12-vuotiaita ja eläkeläisiä. Työskentelemme osallistujien kanssa viikoittain kahden kuukauden ajan. Kohtaamme työpajoissa, jotka koostuvat leikeistä, erilaisista kokeellisista työtavoista ja keskustelusta. Osallistujat kuvaavat ja äänittävät koko prosessin itse, ja heitä pyydetään videoimaan myös omaa elämäänsä, pitämään videopäiväkirjaa ja kirjoittamaan projektin blogiin.

Tekniset taidot eivät ole vaatimus osallistumiselle, vaan opetamme kaiken tarvittavan. Osallistujat pääsevät tekemään elokuvan sisältöön ja ryhmän toimintaan liittyviä päätöksiä ja vaihtamaan näkemyksiä muiden osanottajien kanssa. Meille on tärkeää, että osallistujilla on hauskaa ja että jokainen saa tuntea oman panoksensa olevan merkittävä!

Riikan kotisivut: http://riikkakuoppala.net/

Maunula-elokuvan työpajat järjestetään Mediapajalla kahden kuukauden aikana, ensimmäinen tapaamiskerta on 15.9. ja viimeinen 10.11.Ilmoittautumiset ja lisätietoja täältä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s