La Jetée: Maunulan ilmapiirit

La Jetée eli Giuditta Vendrame ja Paolo Patelli ovat italialainen taiteilijapari. Heidän teoksensa Maunulan ilmapiirit perustuu asukkaiden kuva- ja videokokokoelmiin. Katso myös valokuva- ja videodokumentaatio La Jetéen työskentelystä Maunulassa!

La Jetée eli Giuditta Vendrame ja Paolo Patelli.
La Jetée eli Giuditta Vendrame ja Paolo Patelli.

Giuditta ja Paolo, kertokaa taiteellisesta työstänne!
Paolon taustana on arkkitehtuuri ja kaupunkisuunnittelu, ja Giuditta on muotoilija. Yhdessä työskentelemme La Jetée -taiteilijanimellä, joka yhdistää taidetta, designia ja tutkimusta. Teoksemme saavat erilaisia muotoja ja pyrkivät herättämään keskustelua tilan, teknologian, ympäristön ja yhteiskunnan suhteista.

Esimerkiksi kesällä 2015, kun vierailimme Helsingissä, toteutimme Korkeasaareen teoksen, joka pyrki kiinnittämään katsojien huomion siihen, miten ilmastonmuutos ja muuttoliike vaikuttavat paikallisesti ja maailmanlaajuisesti. Myös Maunulan ilmapiirit -teos pohtii ympäristöömme vaikuttavia muutosvoimia.

Mistä Maunulan ilmapiirit -teoksessa on kyse?
Teoksen aiheena on kaupunginosaa ympäröivän ilmakehän ja sen asukkaiden suhde. Maunulan asukkaiden kuvista ja videoista rajaamme esiin taivaanrantaa, pilviä ja muita ilmakehän tapahtumia kuvaavat osat ja koostamme niistä videoteoksen, jossa pääosassa ovat Maunulan alati muuttuvat taivaat.

LaJetee2_edited

Pilvien muoto ja koostumus muuntuu jatkuvasti ja taivaan väritys vaihtelee. Kun suuntaamme katseen taivaalle, huomio siirtyy etualan hahmojen ohi, laajempaan tilaan ja aikaan. Ilmakehä on kaikille yhteinen, globaali resurssi, joka ylittää valtioiden rajat: meitä kaikkia ympäröivä ei-kenenkään-maa.

LaJetee_editedMaunulan ilmapiirit -projektin tavoitteena on siis nostaa ilmasto taustalta etualalle, jossa sen muutokset saavat ansaitsemansa huomion. Samalla haluamme koota asukkaiden omia havaintoja taivaan muutoksista, ja muodostaa yksityisistä tallenteista yhteisen ilmapiirien arkiston.

Miten maunulalaiset voivat osallistua projektiin?
Maunulan asukkaiden osallistuminen on keskeisessä osassa. Kutsumme heidät jakamaan omia kuviaan ja auttamaan meitä luomaan yhteisen ilmapiirien kokoelman. Avaamme Maunulan mediapajalle “vastaanottopisteen”, johon osallistujat voivat tuoda valokuvia ja videoita. Toivottavasti pääsemme myös kotikäynneille Maunulan asukkaiden ja yhteisöjen kokoelmien äärelle.

Uskomme, että teoksen osallistujat ja katsojat tulevat yllättymään, miten paljon tietoa arkielämän taustalta löytyykään. Samalla omat yksityiset kuvakokoelmat avautuvat osaksi laajempaa tilallista ja ajallista jatkumoa.

La Jetéen kotisivu: lajetee.info
La Jetéen vastaanottopiste Maunulan Mediapajalla 9.-13.5.2016 klo 13:00-17:00. Maunulan ilmapiirit -videoprojisointi nähdään Mediapajan kulmalla 16.5. klo 22-22.30. Maunula-päivänä 19.5. teos on nähtävillä Mediapajalla klo 19 saakka.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s