Partizaning Maunula

Anton Polski ja Natalia Sinitsina Moskovan Partizaning-kollektiivista tutkivat Maunulan muuttuvaa sosiaalista todellisuutta yhdessä Aalto-yliopiston taideopiskelijoiden kanssa.

Anton ja Natalia, kertokaa työstänne! 

Anton on opiskellut designia, taidehistoriaa ja sosiologiaa ja opettaa yliopistossa. Hänen taustansa on graffitissa ja katutaiteessa, nykyisin häntä kiinnostavat erityisesti tutkimus ja yhteisöllinen taide. Natalia opiskelee elokuvaa, erikoisalanaan käsikirjoitus ja yhteisöt.

Viime vuodet olemme työskennelleet yhdessä. Krasnodarin Art Kitchen-taiteilijayhteisössä kokkasimme taiteilijoiden ja nuorten kanssa keskustellen taiteesta ja sosiaalisista kysymyksistä. Eräässä projektissa rakensimme lautan metsästä kerätyistä muovipulloista.

Anton-Natalia-partizaning

Pääprojektimme on taide- ja tutkimusryhmä Partizaning, joka toimii verkkosivuston, vapaamuotoisen kollektiivin ja kaupunkiaktivismin alustana. Partizaningia kiinnostaa taide sosiaalisen muutoksen työkaluna. Julkaisemme aiheesta kirjoja, tuotamme näyttelyitä ja taideprojekteja sekä opetamme.

Mitä Partizaning aikoo tehdä Maunulassa?

Maunula tunnetaan idyllisenä, luonnonläheisenä alueena jossa on vahva yhteisöllisyys – mutta myös alkoholistien ja huumekäyttäjien tuoma huono maine. Haluamme oppia tuntemaan erilaisia ihmisiä ja tarinoita Maunulan historiasta (esimerkiksi Maunulan Muumio).

Partizaningin erityisenä kohteena ovat kaupunkien syrjäytyneet ihmiset ja ryhmät, ja erilaiset itse tehdyt rakenteet. Moskovassa olemme mm. tehneet pitkäjänteistä tutkimusta asunnottomuudesta ja luoneet konseptin alkoholistien ’leikkikentälle’. Myös Maunulassa meitä kiinnostavat ne ryhmät, jotka kokevat joutuneensa ulkopuolisiksi (kuten mekin muualta tulleina olemme).
Maunula-caterpillar

Projektilla on kaksi puolta: toisaalta paikallinen yhteistyö ja interventiot, ja toisaalta tutkimus ja oppiminen. Kaiken perustana on kysymys miten ja kenen ehdoilla haluamme alueen muuttuvan.

Minkälainen kokemus odottaa projektin osallistujia ja yleisöjä?

Projektilla on erilaisia osallistujaryhmiä. Ensinnäkin paikalliset ihmiset, ensisijaisesti meitä kiinnostavat ns. ’ongelmaiset’ – ne, jotka eivät sovi Maunulan uuteen hienoon visioon. Tahdomme päästä lähelle heidän kokemustaan. Usein yksinkertaiset toiminnot kuten urheilu, ruoka ja juoma auttavat löytämään yhteisen kielen erilaisten ihmisten välillä. Yksi päätehtäviämme on löytää tämä yhteinen kieli.

Taideopiskelijat ovat toinen osallistujaryhmä: heidät kanssaan vaihdamme tietoa ja näkemyksiä, pohtien miten osallistuva taide voi synnyttää muutosta. Työvälineinä voimme käyttää esimerkiksi karttoja, videota ja tee-se-itse -sanomalehteä. Viimeinen ryhmä on sitten laajempi yleisö, jonka kanssa jaamme syntyneet ideat ja tulokset projektin päätteeksi.

Partizaning Maunula -projekti kokoontuu Mediapajalla ja työskentelee eri puolilla Maunulaa elo-syyskuussa 2017. Projektin yhteistyökumppani on Aalto-yliopiston nykytaiteen ja visuaalisen kulttuurin VICCA-maisteriohjelma.
http://eng.partizaning.org/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s