Pia Lindman: Laulu lyijylle

Pia Lindman aistii ampumaradan aluetta ja kokoaa moniäänisen laulun lyijylle lokakuussa 2021.

Pia, kerro taiteellisesta työstäsi!
Olen taustaltani kuva- ja performanssitaiteilija ja nykyisin työskentelen tuntemusten kanssa, jotka ovat tavallisten aistiemme (esimerkiksi näön, kuulon ja hajuaistin) tuolla puolen. Tämä ‘aistin-alinen’ maailma avautui minulle, kun tein hoitoja muille ihmisille ja koin hoidettavan sisäisiä tapahtumia värien liikehdintänä, sanoina tai lauluna. Myöhemmin huomasin, että koen samanlaisia tuntemuksia tiloissa tai maisemissa. Paikkojen energiat ikäänkuin muuntuvat sisäisessä maailmassani kuviksi, ääniksi ja sanoiksi, joita sitten ilmennän taiteen keinoin.

PiaLindman-square

Aistin-alinen työtapa kehittyi henkilökohtaisesti kokemastani raskasmetallien myrkytystilasta. Raskasmetallit vaikuttavat elävien olentojen hermostoon, ja sitä kautta voivat sotkea aistimaailman melko rajusti. Selvittyäni akuutista myrkytystilasta, hermostoni oli harjaantunut reagoimaan vahvasti ympäristön ärsykkeisiin ja kertoi minulle ympäristön tilasta tasolla johon ihmisen rajoittuneet aistit eivät aina löydä. Samalla taiteeni lähtökohdaksi on noussut ympäristön ja elollisen maailman kanssaelo – miten kertoa siitä tavalla joka lisää ymmärrystämme paikastamme maailmassa ja vastuustamme sen olemassaolosta?

Mistä Laulu lyijylle -projektissa on kyse?
Keskuspuistossa Maunulassa sijaitsi ampumarata ainakin 50 vuotta, 1960-luvulle saakka. Tuona aikana maahan kertyi ammutuista luodeista mittava määrä lyijyä. Alueen sieniä ja marjoja ei vieläkään suositella syötäväksi.

Suomalaisten parantajaperinteiden mukaisesti lyijyn paikka on maan uumenissa, missä se ei pääse sotkemaan elämän hermostoja. Parantaakseen Maunulan ampumaradan maan, parantaja loisi laulun, loitsun, jolla pyytää ja lopulta käskee lyijyn takasin sinne minne kuuluukin – alkuperäänsä. Lyijy on kuitenkin kaivettu ylös tänne maan päälle palvelemaan ihmisen teollisia ja taloudellisia – jopa sotaisia – tarkoitusperiä. Miten palauttaa, parantaa, korjata tätä ihmisten ja lyijyn kiperää suhdetta?

Tätä yhteistä ihmisen ja lyijyn laulua haluan koota. Laulamalla saamme ehkä pyydettyä lyijyä palamaan takaisin syvälle maahan.  Lyijyn-laulu1

Keitä haluat kutsua mukaan?
Kutsun laulun ja musiikin harrastajia ja ammattilaisia mukaan luomaan laulua lyijylle. Järjestämme avoimen työpajan, jossa kuuntelemme lyijyn kulkua keskuudessamme, ja  laulamme sen turvallisesti takaisin maan uumeniin.

Työpajan aluksi teemme improvisaatio-harjoitteita sisätiloissa. Äänitaiteilija Heidi Fastin kanssa etsimme kehon ja äänen yhteyttä, keveyden ja voiman tuntemuksia. Tämän jälkeen kävelemme entisen ampumaradan maan äärelle, haemme yhteyttä tuohon raskaaseen maahan ja laulamme hetken yhdessä ja erikseen laulua lyijylle.

Laulut äänitetään ja niistä luodaan ääniteos, joka esitetään ampumaradan alueella keväällä 2022.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s