Sophea Lerner: Vesimaiseman tulevaisuus

Sophea Lerner kartoittaa lähivesien tilaa ja tulevaisuutta Keskuspuistoarkistot-projektin residenssitaiteilijana syyskaudella 2021.

Sophea, kerro työstäsi taiteilijana!

Rakastan kuunnella, kun ihmiset puhuvat aiheista, joihin heillä on intohimoinen suhde. Keskustelujen lisäksi minulle tärkeitä ovat yhteistyö ja niitä tukevat ympäristöt. Tämä on johdattanut minut yhteisöllisiin projekteihin ja rakentamaan yhteistyön alustoja, kuten uusin projektini openradio.in. Mahdollisten tulevaisuuksien pohdinta science fictionistä tulevaisuuspajojen vetämiseen on kiinnostanut minua pitkään.

SopheaLerner-4-3

Sukujuureni ovat Suomessa, ja olen palannut tänne työskentelemään. Suomalaisen maiseman ymmärtäminen on minulle yhtä tärkeää kuin kielen oppiminen. Kun tutkin isoäitini kotikylää Oulun seudulla, ymmärsin että järvet ovat kuivuneet maan kohoamisen seurauksena. Tulin uteliaaksi vesistöjen tulevaisuudesta, johon residenssi antaa minulle mahdollisuuden paneutua.

Mistä Vesimaiseman tulevaisuus -projektissa on kyse?

Projekti kartoittaa Keskuspuiston vesimaisemaa, sen muutoksia ja mahdollisia tulevaisuuksia olemassaolevan tiedon ja mielikuvituksen avulla.

Tiedämme jo, että ilmasto muuttuu ja merenpinta nousee, samalla kun maa hitaasti kohoaa. Myös kaupunki kehittyy ja laajenee. Ihmiset hoivaavat virtavesiä ja ymmärrämme, että vesi on liian arvokasta tuhlattavaksi. Miten nämä muutokset vaikuttavat Keskuspuistoon, ja miten sen ekologisesti tärkeää vesialuetta tulisi hoitaa? Entä millainen rooli meillä voi olla kaupunkiluonnon elinvoiman ylläpitäjinä?

Sophea-Maunulanpuron-talkoot-180921
Maunulanpuron talkoot 18.9.2021

Tutkin aluksi Keskuspuiston vesistöjen historiaa ja nykytilaa. Keskustelen vesimaisemaan perehtyneiden ihmisten kanssa ja vietän aikaa puistossa kuunnellen, havainnoiden ja äänittäen. Projektiin liittyy myös työpaja, jossa luomme mahdollisia tai fiktiivisiä skenaarioita vesimaiseman tulevaisuudelle.  Kokoamistani havainnoista ja keskusteluista luon Keskuspuistoarkistoon ääniklippejä.

Mitä toivot projektin osallistujilta?

Globaalit muutokset aiheuttavat ahdistusta ja voimattomuutta. Vaikeita isoja ongelmia on helpompi lähestyä tarkastelemalla muutoksia lähiympäristössä ja pohtimalla miten voisimme yhteisönä toimia sen puolesta. Toivon että vesistön tuntijat, paikalliset asiantuntijat ja kaikki aiheesta kiinnostuneet tulevat mukaan visioimaan vesimaiseman tulevaisuutta. Tulevaisuus vaatii mielikuvitustamme!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s