Valentina Karga: Tuleva yhteisömme

Valentina Karga on kreikkalainen taiteilija, joka asuu ja työskentelee Berliinissä. Hänen teoksensa Tuleva yhteisömme toteutetaan yhteistyössä Maunulan asukkaiden kanssa syys-lokakuussa 2016. Katso projektin dokumentaatio!

Valentina, kerro työstäsi taiteilijana!

Työni keskiössä ovat kysymykset yhteisöllisestä jakamisesta ja ekologisesta kestävyydestä. Keskustelen ja hahmottelen osallistujien kanssa vaihtoehtoisia yhteiskunnallisia rakenteita, jotka liittyvät esimerkiksi talouteen tai koulutukseen.
valentina-portrait
Taide on minulle tapa välittää kokemuksellista tietoa. Taiteen kautta voi kanavoida tietoa eri aloilta ja mediasta – ja ennen muuta aisteja ja tunteita, joita sanoilla on vaikea tavoittaa. Taiteen avulla pyrin ymmärtämään elämää, ja koska elämä on kauniimpaa yhdessä koettuna, haluan luoda jakamisen kokemuksia.

Mistä Tuleva yhteisömme -projektissa on kyse?

Yhteiselo ja arkielämän järjestäminen eri kokoisissa ryhmissä (perhe, kylä, valtio, manner) on aina ollut filosofinen kysymys. Esimerkiksi Roland Barthes on kuvaillut Kreikan Athos-vuorella eläviä munkkeja ja verrannut heidän elämänsä rytmejä laajemman kirkollisen yhteisön rytmeihin.

Jo jonkin aikaa olen pohtinut omaa rytmiäni – sitä minkälaisiin yhteisöihin osallistun ja minkälaisia arvoja nämä yhteisöt edustavat. Oma viiteryhmäni, Berliinin kansainvälinen taiteilijayhteisö on osa globaalin talouden abstraktia maailmaa. Sen rytmi on kiihkeä ja sen toiminnasta on vaikea saada selkoa, vaikka se vaikuttaa elämääni päivittäin. Yhteisiä arvoja tai jakamisen käytäntöjä ei tunnu löytyvän. Ehkä juuri konkreettisten arvojen puute on syynä siihen, että länsimaisen kulttuurin perusteet ovat murenemassa ja maailma ei enää ole entisensä – Euroopan nykytilanne on tästä hyvä esimerkki. Samalla teknologia tarjoaa nopeita yhteyksiä ja vuorovaikutusta, mutta silti emme osaa kommunikoida ilman väkivaltaa.

Haluan siis pohtia, minkälainen voisi olla “tuleva yhteisömme”, joka syntyy nykytilanteen lähtökohdista. Mitä ovat ne asiat joita voimme yhdessä jakaa, vai yhdistääkö meitä vain se ettemme jaa mitään? Pystymmekö luomaan hahmon yhteisölle, johon ei liittyisi pois sulkemista, väkivaltaa ja kieltämistä?

Mitä osallistujat saavat kokea?

Kutsun ryhmän eri-ikäisiä ja -taustaisia maunulalaisia jakamaan tarinoitaan ja näkemyksiään yhteisöllisyydestä ja yhteisistä resursseista. Keskustelemme elämänkokemuksista ja tulevaisuuden mielikuvista sekä pohdimme yksilön ja yhteisöjen rytmien yhteensovittamista.
our-coming-community-1
Projektin tärkein osa on toteemi, jonka muovailemme yhdessä savesta. Jokainen osallistuja muovaa oman osansa, ja osista muodostuva toteemi antaa yhteisölle kollektiivisen hahmon. Toteemit symboloivat aina yhteisön arvoja, ja tämä veistos ja siihen liittyvä video toimivat Maunulan yhteisön symboleina.

http://www.valentinakarga.com

Valentinan työpajat järjestetään Saunabaarin keramiikkapajalla ja Mediapajalla 24.-25.9., 1.10. ja 15.10.2016.
Katso myös: Osallistumiskutsu  ja dokumentaatio

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s