Vienne Chan: Hoivan instituutti

Vienne, kerro työstäsi taiteilijana!

Olen taiteilija, joka työskentelee sosiaalisten ilmiöiden kanssa. Erityisesti minua kiinnostaa se miten raha muovaa yhteiskuntaa. Raha määrittää ihmisten toimintaa, kokemuksia ja mielipiteitä. Raha on tuottanut paljon kärsimystä, mutta emme pääse siitä eroon.

Ihmisyhteisöt järjestäytyvät yleensä resurssien jakamisen kautta, minullekin raha merkitsee ennen muuta oikeuksia tiettyihin resursseihin. Tästä näkökulmasta raha ja yhteiskunta perustuvat oikeuksien jakamiseen, mikä on poliittinen prosessi. Meille avautuu mahdollisuus kuvitella oikeudenmukaisempi ja tasa-arvoisempi yhteiskunta.

edf

Taiteessa käsitellään usein sosiaalisia aiheita, mutta yhteiskunnasta ja politiikasta on vaikea puhua jos koemme taloudellista epävarmuutta. Haluan avata keskusteluja, jotka lähtevät liikkeelle todellisista ja aineellisista/koetuista tarpeista. Olen tehnyt kovasti työtä hahmottaakseni taloutta ja finanssialaa sekä niiden taustalla vaikuttavia säädöksiä ja järjestelmiä. Lähtökohtani on, että ne ovat sosiaalisesti tuotettuja rakenteita, jotka voivat myös muuttua. Voisi sanoa, että talous on jättimäinen sosiaalinen veistos.

Mistä Hoivan instituutti -projektissa on kysymys?

Hoivan instituutti pureutuu hoivan talouteen. Hoivasta, erityisesti vanhustenhoidosta, on tullut liiketoimintaa. Hoivatyön tekijöiden työolot ovat usein vaikeat eikä vanhuksilla ole varaa tarvitsemaansa hoivaan. Vanhusten hoiva on projektin lähtökohta, mutta huomioimme kaikki hoivan muodot, koska juuri hoiva tekee yhteiskunnasta inhimillisen. Yhdessä hoivan saajien ja sitä antavien kanssa Hoivan instituutti etsii keinoja, joilla hoiva tulee näkyväksi yhteiskunnan ja talouden perustavana arvona.

Hoivan tarjoamisesta on tullut osa voittoa tavoittelevaa rahataloutta, ja laadukas hoiva on yhä harvempien saavutettavissa. Mielestäni tämä on väärin, ja on tärkeä herättää aiheesta keskustelua ja pohtia vaihtoehtoja.

Mitä projektin osallistujille on tarjolla?

Aloitamme pohtimalla, miten hoiva tulisi järjestää, niin hoivan saajien kuin hoivan antajien näkökulmasta. On tärkeää että mukana on vanhempien lisäksi myös nuorempia osallistujia: näin voimme ymmärtää miten hoiva oli järjestetty ennen ja nyt, ja miten tämä voisi muuttua. Projektin kaikki osallistujat ovat yhteissuunnittelijoita.

Keskustelemme hoivakokemuksista ja hoivaan liittyvistä sosiaalisista ja taloudellisista haasteista. Tutkimme erilaisia hoivan järjestämisen malleja ja pyrimme ymmärtämään niiden vahvuuksia ja heikkouksia. Erilaiset pelit ovat osa projektia. Paitsi että pelit ovat hauskoja, niiden avulla voimme kokeilla uudenlaisten suhteiden luomista ja hahmottaa vähitellen, miten hoiva voitaisiin järjestää toisin. Toivon, että osallistujat saavat kokemuksia ja käytäntöjä, joiden avulla hoivaan perustuva talous voisi tulla todeksi.

Hoivan instituutti -projekti käynnistyy Maunulassa toukokuussa 2021 ja jatkuu keväälle 2022.
Maunulan Sanomien Hoiva-erikoisliite julkaistaan 28.5.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s